История

Начало на хандбала във Велико Търново

Първото запознаване на учениците от Велико Търново с хандбалната игра става през 1958г. в град Трявна. Там редовно се провеждат тренировъчни лагери с ученици-спортисти от Великотърновска област, а през същата година там е проведено и първото Републиканско първенство за деца. Тогава учениците от старата столица харесват играта и започват да я практикуват под ръководството на учителя Иван Бакалов, без да знаят напълно нейните правила.

Във Великотърновска област играта хандбал става по-популярна през 1960 г., когато се провежда Първото областно първенство. По това време се изграждат училищни отбори в Строителния техникум с ръководител учителя по физическо възпитание Кольо Кръстев(Кото) – легендарен футболист на „Етър”; в Първа гимназия (сега Хуманитарна) с учители Иван Бакалов и Тодор Банковски; Втора гимназия (сега Природо-математическа), с учители Петър Шатров – легендарен треньор на ФК „Етър” и Стефка Григорова; в Икономическия техникум (сега Старопрестолна гимназия по икономика), с учител Сава Величков  и СПТУ по текстил с учителка Агафия Иванова.

Сформиране на ХК Етър

През 1963г. към Дружество „Етър” е сформиран девически отбор по хандбал, който под ръководството на Тодор Банковски,  се класира на пето място в страната от общо 8 участващи отбора. През същата година девическият отбор играе и първата си международна среща със „Школа-2” (Букурещ), която губи с 2:28. През 1964г. девическият отбор на „Етър” печели Окръжното първенство след  два мача с „Червено знаме”(Павликени), при краен резултат 14:12.

Това начало е обещаващо и пред ръководството на ДФС „Етър“ е поставен въпроса за създаване на секция към дружеството, която да организира спорта хандбал на територията на Великотърновска община.Така мечтата на групата  ентусиасти Тодор Банковски, Ирман Христов и Съби Кефиров  които още през 1962 година  работят за това, се сбъдва. Такава е създадена през  есента на 1964 година и пръв неин председател става Тодор Банковски и секретар Съби Кефиров,, организатор към  ДФС(Дружество за физическа култура и спорт) „Етър”. За членове на секцията са избрани още Ирман Христов (служител в пощата), Милка Иванова (учителка в СПТУ по текстил), Евтим Иванов (студент във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”), Росици Тодорова, ученичка в Първа гимназия и Николай Александров и ученик от Икономическия техникум. Тодор Банковски завършва успешно държавен курс за обществени треньори и съдии по хандбал:. 

През 1964г. Тодор Банковски създава мъжки отбор на „Етър”, който след успешно участие в квалификационен турнир с отборите на „Спартак” (Плевен), „Ботев” (Враца) и „Дунав” (Лом) влиза в състава на Северната „А” Хандбална група. Тогава за него играят Ирман Христов (капитан), Николай Александров-Макето (вратар), Евтим Иванов (студент), Васил Илиев и Иван (Жан) от Строителния техникум, Владимир Петров и Михаил Лечев от Радиотехникума, където треньор е Николай Йорданов-Русия. В отбора играят и няколко курсанти от Военното училище (сега Национален военен университет „Васил Левски”)  – Забунов (вратар), Кацаров, Здравко Върбанов, Тодор Тодоров, Боян Папазов и др. В квалификационния турнир играе и завършилият ВИФ (сега национална спортна академия) Кирил Грозданов-Кико. От 12 ноември на същата 1964г. той е назначен в Дружество „Етър” и поема ръководството като играещ-треньор. През тази 1964г. е изграден и женски отбор към дружеството. Първите състезателки в него са майсторката на спорта Ангелина Колева, Елена Витанова, Магдалена Димитрова, Маргарита Дончева, Радка Александрова и две ученички от Икономическия техникум – Тинка и вратарката Миланка.Следващата 1965г. девойките на „Етър” отново са Окръжни първенци след две победи – над отборите на Свищов със 7:2 и на Павликени със 6:4.  

Първи години на хандбалните тимове

През сезон 1966/67г. освен първите две в  женския отбора са още Стефка Куцарова, Донка Николова, Кина Павлова, Стефка Цонева, вратарката Кръстина (Кика) Цончева, студентката Анастасия и др. През 1965г. Кирил Грозданов сформира и първите студентски отбори във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. За сезон 1967/8г. в женския отбор на „Етър” идват майсторките на спорта и национални състезателки Петранка Павлова (завършила Националната спортна академия) и Виолина Стоянова, възпитанички на шуменската хандбална школа. Заедно с играещите в момента за отбора Ангелина Колева, Елена Витанова, Стефка Куцарова, Донка Николова, Пенка Драганова, Дафинка Великова и вратарките Божанка и Кика Цонева, те правят много силен сезон под ръководството на Кирил Грозданов. Много добрите игри на етърки и най-вече историческите победи над „Ботев” (Бургас) и „Академик” (Свищов), съответно с резултати 17:8 и 17:12 им осугуряват първото място и влизане за първи път в  „А” Републиканска хандбална група за жени!

Началото на дългия път на Женския отбор в „А“ група е  на 28 октомври 1968г. във Велико Търново е и първата среща в елита на женския хандбал у нас. Първа среща и първа победа с резултат 9:6 над отбора на „Локомотив” (Варна). През 1969г. към деятелите на хандбален клуб „Етър” се включва и Сава Величков, който до тогава работи предимно с девическия отбор на Икономическия техникум. От сезон 1971г. той става треньор на женския отбор на „Етър”, извършвайки мащабна организационна дейност. Той привлича силни състезателки основно от Великотърновския университет и Медицинския колеж. След  1972 до 1978г. отборът постоянно е в челната шестита на женския ни хандбален елит. По това време от отбора на „Етър” излизат няколко класни състезателки като Марияна Касакова (Николова), преминала в отбора на Националната спортна академия, дългогодишна капитанка на Националния отбор и определяна като № 1 на българския женски хандбал. 

Заедно със женския отбор, успехи постигат и подрастващите. През сезон 1969/70г. момчетата на Основно училище „Петко Рачев Славейков” под ръководството на учителя Тодор Банковски се класират на трето място в страната, а юношите на Строителния техникум, под ръководството на друг учител Кольо Кръстев-Кото (преди това легенда на футболен клуб „Етър”) се класират на пето място. През 1973г. женският отбор на „Етър” изиграва в чужбина и първата си международна среща. На 7 септември на стадион „Омладина” в югославската столица Белград, след много добра игра великотърновските хандбалистки успяват да завършат наравно 12:12 с отбора на домакините „Дин”. За отбора на „Етър” тогава играят Бочева, Лоринкова /отбелязали по 4 гола/, Минчева и Витанова – по 2, Минева, Милева, Йорданова, Янкова, Тодорова, Кичева, Василева, Лазарова. За всичи успехи на отбора по това време заслугата е главно на треньора Сава Величков. За кратко време през есента на 1978г. с отбора работи и друга легенда на великотърновския футбол Донко Долмов (Диди). В началото на 1979г. за треньор е назначен Йонко Стоянов и още през тази година печели първите за клуба медали (бронзови) от турнира за Купата на България с женския отбор. 

До 1992 година преди реорганизацията на дружествения спорт в България той печели  три шампионски титли с подрастващи-2 с девойките младша възраст и 1 със старшата. През 1996 година неговите възпитънички Елица Атанасова и Диана Методиева са бронзови медалисти от Световното първенство за Девойки до 20 години.

Първите медали за клуба  от Републиканско първенство печели треньорката Йонка Генчева. През 1980г. воденият от нея отбор за момичета до 12 години се окичва с бронза, на следващата година печели сребърните медали, а през 1983г. донася първата за клуба шампионска титла на България, отново в същата възрастова група. с 12-годишните Йонка Генчева печели още 3 шампионски титли; През 1990 година водените от Йордан Маров отбор момичетата до 14 години става Републикански шампион Треньорът Георги Чолаков със същата възраст е бронзов медалист през 1983 година.

Изградената в този период треньорска структура/до 1996 година/ Йонка Генчева -12 годишни Йордан Маров – 14 годишни и Йонко Стоянов -16 и 18 годишни /последните двама преподаватели в спортно училище/оставят ярка следа във Великотърновския хандбал за дълги години напред и са в основата на следващите дълготрайни успехи на всички възрасти в женското направление на Българския хандбал.

Нова история

През следващите 30 години женският профил на ХК ‘’Етър’’ се превръща в хегемон в хандбалната игра като почти всяка година е в призовите места в първенството и Купата на страната. В повечето случаи на най-високото стъпало и паралелно с това и школата е една от водещите в страната. Като записват силни представяния на международни турнири и създават състезатели, които се превръщат в неизменна част от гарнитурите на националните отбори. В последните няколко години Етър развива доста успешно и мъжко направление. Школата на клуба е заредена с таланти и работи на пълни обороти.Тези млади надежди ще бъдат в основата на женското и мъжкото направление както и на националните гарнитури. Етър доказва, че много дълги години люпилня за таланти и двете направления- мъжко и женско.

Дълги години на чело на клуба е Атанас Атанасов, член на УС на БФХ. Човек направил изключително много за хандбала в града, човек отдаден на този спорт и с качествата си да ръководи и да бъде отговорен той и до ден днешен не спира да бъде главното движещо колело и да прави всичко възможно клуба да се развива и да бъде водещ в страната.