Print Shortlink

Девойките старша възраст – шампионки на България!

 

ХК „Етър-64” продължава уникалния си сезон в годината, в която се навършват 50 г. от създаването му. След трите спечелени Купи на България в отделните възрасти, етърки започнаха да прибавят към тях и шампионските титли! Първи го направиха девойките старша възраст, които триумфираха на финалите в Габрово.

В предварителната група великотърновки разгромиха последователно „Хасково” с 29:14, „Васил Левски” (Нови пазар) с 22:15 и „Нове-99” (Свищов) с 28:14. С трите си победи възпитаничките на Йонка Генчева завършиха първи в групата и на полуфинала срещнаха втория от група „А” – „Ники спорт” (Сливница). Мачът бе в две части по 25 минути, а „виолетовите” играха много силно и в защита, и в нападение, и разбиха противника с 33:14. Така стигнаха до финал срещу домакина „Бъки”, бил в другия полуфинал „Нове-99”.

Финалните срещи бяха в продължение на три дена в зала „Орловец”, като етърки бяха единственият отбор, който не нощува в Габрово. Поради липса на финансови средства на момичетата дори не бе осигурен хотел за почивка през деня и те бяха принудени да отиват в залата от 8 сутринта и да се прибират във В. Търново чак в 20 ч. вечерта! В тази ситуация бе напълно вероятно да са изморени за финала с „Бъки”, за който просто да не им стигнат силите.

Нищо подобно не се случи! Етърки отново наказаха габровки на техен терен, като ги биха с 27:23 в мач, в който непрекъснато водеха в резултата. След 2:2 в началото „Етър-64” поведе и до почивката непрекъснато поддържаше преднина от 2-3 гола, а тя дойде при 13:12. Интересното бе, че Боговеста Йосифова от домакините и Кристина Стефанова от гостите натрупаха по две отстранявания, а в началото на втората част получиха последователно и червени картони за трето отстраняване. За „Бъки” пък не игра контузилата се в полуфинала Лора Сарандева. В 40-ата минута вече бе 18:15 за нашите, в 50-ата 24:20, като преднината достигна и до 5 гола. Червен картон получи и Дария Събева, като в целия мач етърки имаха 12 отстранявания, а домакините – осем. Краят дойде при 27:23 и узакони заслужената титла на етърки!

Станислава Димитрова отново бе над всички и завърши финала с 14 попадения. Тя бе избрана в идеалната седмица за най-добър разпределител, а Дария Събева – за най-добър пивот. Съдийството във финала на братя Руйкови от Петрич бе безпристрастно и на високо ниво.

„Етър-64”: Петкова, Димитрова 14, Янкова 4, Събева 3, Гавраилова 4, Димова 1, Кр. Стефанова (Йорданова).

Шампионската купа и златните медали бяха връчени на нашите от президента на клуба Атанас Атанасов, а за габровки за пореден път остана среброто. „Отборите бяха много силни, а на финала победи който направи по-малко грешки. Момичетата са герои, нямаха възможност за нормална почивка и по цял ден бяхме в залата. За разлика от жените, при девойките старша възраст от дълги години не сме правили дубъл. С това, че спечелихме първенството и купата на страната показахме, че сме най-добрият отбор в страната!”, коментира щастливата треньорка Йонка Генчева. „Този отбор постигна нещо наистина значимо”, добави президентът Атанас Атанасов.

За своя героизъм девойките получиха още една награда – членът на клубната управа Йордан Йорданов обяви, че подарява като компенсация на момичетата 3 дни почивка с ол инклузив в хотел, който самите те си изберат.

Шампионките: Ивона Петкова, Станислава Димитрова, Габриела Янкова, Дария Събева, Христиана Гавраилова, Първолета Димова, Кристина Стефанова, Мария Йорданова, Габриела Николова, Полина Генчева, Антония Игнатова, Данислава Петрова.