Print Shortlink

Етърки трети на турнир в Гърция

Трето място спечелиха хандбалистките на „Етър-64“ на международния турнир по плажен хандбал в Александруполис (Гърция). Великотърновки повториха постижението си от м.г., когато обаче участваха в далеч по-разширен състав и двата им отбора заеха третото и четвъртото място.

Любопитното бе, че на практика това е откритото първенство на Гърция по плажен хандбал, което се състои от четири регионални турнира. Най-добре представилите се гръцки отбори в тях придобиват право на участие във финалната четворка.

„На турнира в Александруполис участваха двата най-силни гръцки отбора – „Авангард“, 60 % от чиито състезателки са националки и преди време станаха европейски шампионки по плажен хандбал, и тимът на „Субмарине“. Общо участвахме осем отбора, разделени в две предварителни групи“, сподели президентът на „Етър-64“ Атанас Атанасов.

Този път етърки бяха в по-камерен състав – едва 8 хандбалистки, като отсъстваха Зоя Стефанова, Соня Богданова, Алекс Бурнева, както и Шир Вакрат, която в момента отбива военната си служба в Израел. В турнира участва и още един български отбор – „Хасково“, който бе подсилен с две състезателки от Габрово.

Великотърновки започнаха турнира отлично, като в първия си мач в групата сразиха „Куклопес“ с 2:0 части (17:4 и 12:9). После взеха и убедителна победа срещу „Немесис“ също с 2:0, като взеха първата част с 16:3, а втората с 20:7.

В третия си решаващ мач обаче те срещнаха силния „Субмарине“. Отстъпиха в първата част с 15:9, а втората загубиха едва в последните секунди с 12:10 и така паднаха с 2:0.

На полуфинала „Етър-64“ срещна първенеца от другата група и най-силен тим в турнира „Авангард“. Започнаха равностойно, но загубиха с 13:6, а втората част и с 12:7. Така „виолетовите“ стигнаха до мача за 3-4 място, където срещнаха другия български отбор „Хасково“. Нашите взеха първата част с 11:6, а втората – с 14:7 и спечелиха третото място.

Договор за сътрудничество сключи българският клуб с гръцкия „ПАОК“ (Драма). Преди участието на турнира в Александруполис етърки играха и в местен тристранен турнир заедно с отборите на „Александруполис“ и „ПАОК“ (Драма), които победиха с по 2:0 части. Тимът от Драма е новак в гръцката „Б“ група. По негова инициатива двата клуба са се договорили за съвместна дейност, като си размениха специално направени за целта плакети. „Етър-64“ ще гостува за мачове в Драма, а гъркините – във Велико Търново.