Print Shortlink

„Шумен” затрудни „Етър-64”, но 11-ата поредна победа е факт

Поредната си 11-а победа в първенството взе „Етър-64” в много оспорван мач като гост на „Шумен-98”. Срещата си имаше и предварителна интгрига – шуменки бяха трети в класирането само на точка от „Бъки”, докато етърки са убедително първи и мачът за тях бе без значение. Ако „Етър-64” бе загубил, „Шумен-98” щеше да завърши редовния сезон втори и в плейофите щеше да е с много по-големи шансове да стигне до финала.

Това обаче не се случи, въпреки че великотърновки играха без опитната Зоя Стефанова, която бе ангажирана като треньор за турнира на 15-годишните девойки в Свищов.

От своя страна пък „Шумен-98” е събрал много здрав състав с опитни хандбалистки начело с Мая Друмева. За домакините освен за второто място и за доказване, срещата с лидера бе и генерална репетиция преди полуфинала им за купата на България с „Бъки”.

Двата отбора се „захапаха” здраво и след разменени повеждания резултатът в 9-ата минута бе 3:3. После шуменки дръпнаха с 6:4 и 7:5.

Йонка Генчева започна с Деси Николова на вратата, на мястото на Зоя Стефанова като ляв гард започна Шир Вакрат, останалите бяха Соня Богданова, Алекс Бурнева, Даниела Коцева, Маги Дончева и Зорница Стефанова. В 10-ата минута влезе и Станислава Димитрова, Вакрат стана разпределител, а като ляв гард заигра Бурнева.

„Етър-64” вдигна оборотите и от 7:5 обърна до 7:8 в своя полза, като в 25-ата минута преднината му достигна вече до 8:12.

Последваха обаче два удара в гредите и пропуски и почивката дойде при минималното 11:12 за етърки. През втората част в игра влязоха и Гери Александрова и Деница Иванова, а преднината на гостенките постепенно започна да расте. „Виолетовите” започнаха да поддържат аванс от три гола, който в един момент стигна до 13:19 в тяхна полза. За последно „Шумен-98” успя да намали резултата в 51-ата минута до 17:21, но последните десетина минути етърки завършиха ударно – седем поредни гола и крайна победа със 17:28!

„Домакините са изградили много здрав и опитен отбор и бяха наистина сериозен съперник. Играхме много силно в защита, през втората част физическата подготовка и класата ни проличаха”, коментира след мача треньорката Йонка Генчева.

С най-много голове в мача завършиха Александрина Бурнева и Шир Вакрат – по 8 попадения, Кристина Сабо беше най-резултатна за домакините с 6 гола. За първи път на гостуване наблюдава мач на „Етър-64” един от спонсорите – Александър Нанков, който бе много доволен от победата и след срещата даде определена сума на отбора, за да отпразнува успеха.

„Етър-64”: Николова, Богданова 5, Бурнева 8, Вакрат 8, Коцева 4, Дончева 1, Зорн. Стефанова (Александрова, Ст. Димитрова 1, Д. Иванова 1).