Print Shortlink

Йонка Генчева – Треньор № 1 за 2012 г.: „Тепърва ще се говори още повече за хандбала във В. Търново”

 

Треньорката на хандбалния „Етър-64” Йонка Генчева за първи път бе избрана за № 1 във Велико Търново. Любопитното е, че за последните 5 години, в които има и гласуване за най-добър треньор, Генчева непрекъснато оставаше втора, а това неизменно предизвикваше недоволството на хандбалния клуб… През 2009 г. я изпревари Милен Видиновски, през 2010 г. наставникът на „Етър-1924” Велин Кефалов, а м.г. треньорът по ориентиране Георги Карталов. Този път Йонка Генчева стигна до признанието, като надделя драматично над останталите – за нея гласуваха петима от 16-те специалисти, с 4 гласа е Светла Йорданова (шахмат), а с 3 – Михаил Костов (конен спорт).

– Очаквахте ли това отличие в поредна успешна година за „Етър-64”?

– Не го очаквах, защото в предишните години не бяхме избирани. Годината наистина беше много успешна за нас и благодаря на тези, които са гласували. Мисля, че това е успех за целия треньорски състав, за целия клуб за нашата добра работа през годината.

– Тази година за първи път Треньор № 1 получава и купа…

– Да, така е. Това е голямо признание, за което още веднъж благодаря. Мисля, че е резултат на труда на всички в „Етър-64”. Ние работим заедно в един екип.

– 2012 г. наистина бе много успешна за вас?

– Поредна силна година. Надявам се, че и в бъдеще ще бъде така. Завоювахме всички възможни отличия при жените, много силни бяхме и при подрастващите. Мисля, че сме изградили един много силен клуб.

– Водите вече и националния отбор за девойки?

– Да, бяхме вече на лагер в Габрово, изиграхме контроли с „Етър-64” и „Бъки”. И там са събрани много силни състезателки, подготовката върви добре. Надяваме се някъде да пробием и да се класираме на европейско или световтно първенство.-

– Ще има ли още нови състезателки в „Етър-64”, за да се превърне отново фактор в Европа?

– Засега не сме мислили за подсилване на отбора. Работим повече с по-младите момичета, работим да имаме по-силен състав. При нас задачите се поставят от президента на клуба, а целите за 2013 г. отново са шампионската титла и купата на България. Оттам нататък при всички подрастващи възрасти ще търсим най-доброто класиране.

– Миналата година върнахте титлата и при девойките старша възраст?

– Да, така е. Не ни се беше случвало от доста години. Вече растат талантливи момичета, имаме и спортно училище и тепърва ще се говори още повече за хандбала във Велико Търново.

– Осигурен ли е финансово клубът? В предишните години имаше сътресения, които не позволиха дори участие в европейските крубни турнири?

– Искам да благодаря на споснорите, които ни помагат и без които не би съществувал нашият клуб. Имаме затруднения, това не е тайна, но се надявам да се изправим и да продължаваме напред.