Print Shortlink

Етърки гледаха на живо мачове от европейското в Сърбия

Два мача между елитни национални отбори имаха възможност да гледат на живо хандбалистките на „Етър-64”. Шампионките пътуваха за Ниш, където се играят част от срещите не провеждащото се в момента в Сърбия европейско първенство по хандбал за жени. Пътуването бе организирано и билетите бяха купени предварително от клуба, като програмата предвиждаше да се гледат два мача – между Македония и Швеция и между Франция и Дания.

Първият мач завърши с разгромното 26:15 за шведките срещу Македония, а вторият бе истински спектакъл. Дания победи Франция с 28:27 в мач, игран гол за гол. В крайна сметка напред от група Б продължиха точно тези три отбора – Дания, Франция и Швеция с по 4 т., отпадна Македония (с 0 т.).

„Пътувахме група от 13 души, без ученичките в отбора, които са ангажирани. Вторият мач бе страхотен – всичко, което го има в хандбала и за което можем да мечтаем! Равностойни състави, гол за гол, отлична игра във всички фази. Струваше си да видим това и да знаем над какво да работим. След срещата ни с „Карпати” това бе другата възможност т.г. да се учим от чуждия опит”, коментира треньорката Йонка Генчева.

Есенният полусезон в родната „А” група приключи. Там етърки нямат конкуренция и водат в класирането с 12 т., като спечелиха и шестте си мача. „Етър-64” е вкарал в тях точно 200 гола и е допуснал 116. Второ-трето място делят „Бъки” и „Шумен” с по 8 т., пред „Поморие” с 6, „Шугър” (Пл) с 4 и „Васил Левски” (Нови Пазар) и „Нове-99” (Свищов) с по 2 точки.

При голмайсторките води Татяна Галифанова от „Поморие” със 70 попадения, а осма е Станислава Димитрова от „Етър-64” с 35 гола.

Своя първи лагер ще направи националният отбор на България за девойки, родени през 1994 и 1995 година. Негов старши треньор ще бъде Йонка Генчева, а спортен директор на трите девически национални гарнитури стана габровският специалист Христо Коев.

Отборът ще се готви за участие на европейските квалификации догодина в Холандия, където е в една група с отборите на Австрия, Армения и домакините. Идеята е тимът да участва и в квалификациите на следващото световно първенство.

„От 17 декември събираме националките на петдневен лагер в Габрово. Предвиждаме да изиграем три контролни срещи с най-добрите отбори у нас „Етър-64”, „Бъки” и „Шумен”. Целта е да работим в перспектива и от тези момичета да изградим бъдещия женски национален отбор”, коментира Йонка Генчева.

Пет хандбалистки от „Етър-64” попаднаха в селекцията. Това са Станислава Димитрова, Петя Кръстева, Мирела Павлова, Деница Иванова и вратарката Ивона Петкова.