Print Shortlink

„Етър-64“ би с 26:25 в Габрово „Бъки“ в драматичен мач

В крайно драматичен и оспорван мач шампионките от „Етър-64” удариха с 26:25 в Габрово своя основен конкурент „Бъки” и се утвърдиха еднолично на първото място в класирането. Срещата премина през много перипетии и с поделено надмощие, с много обрати в резултата и крайно агресивна игра от домакините. Три минути преди края „Бъки” водеше с 24:22, но заради отстранявания за груба игра остана с три полеви състезателки на терена, а „Етър-64” обърна резултата до 25:26. Веднага след края на мача местната публика скочи на съдиите, за да търси вината за загубата в тях.

Срещата започна оспорвано и в първите 4 минути голове изобщо не паднаха. Етърки после поведоха с 0:2 след голове на Бурнева и Богданова, а „Бъки” вкара първото си попадение в мача чак в 7-ата минута! След 10 минути игра бе вече 3:4 и мачът се завърза здраво. В средата на полувремето габровки успяха да нанижат три последователни гола и да поведат за първи път в двубоя – 6:5.

Оттам се заигра гол за гол, като ту единият, ту другият отбор повеждаше в резултата. След 10:10 обаче „виолетовите” взеха преднина с голове на Коцева и Стефанова и почивката дойде при 12:14 за „Етър-64”. Нищо не се промени и през втората част – габровки наваксаха изоставането при 15:15 и се заигра гол за гол. В 50-ата минута бе вече 20:20, а шест минути преди края – 22:22. Тогава започна и драмата – Роксана Радева и Лорета Максимова изведоха „Бъки” до 24:22 едва три минути преди последния сигнал. Коцева върна важно попадение, но две минутки преди края Максимова вкара за 25:23.

Бурнева намали пасива до 1 гол, после Шир Вакрат изравни, а едва сега реферите Дойчинов и Горецов реагираха на провокациите на домакините и отстраниха последователно Максимова, Радева и В. Христова. Габровки останаха само с три полеви състезателки, а Зоя Стефанова от дузпа направи обрата пълен – 25:26. В последните секунди „Бъки” имаше топката, таблото в залата спря, стана суматоха, домакините имаха да изпълняват фаул, но биха в аут, а „болярките” удържаха ценния аванс. След последната сирена габровската публика скочи на съдийската двойка и се наложи да се намесва охраната.

„Беше труден мач, стояхме по-добре на полето, но не ни оставиха да си играем играта. Домакините действаха грубо, неетично, с дърпания, реплики… Ние не реагирахме на това. Над 80 души публика имаше от Велико Търново, тъй като имаше организиран транспорт, за което благодарим на фирма „Алекс ОК“. Надявам се хората да са останали доволни, важно беше да победим в този мач и го направихме заслужено”, обобщи треньорката Йонка Генчева.

„Етър-64”: Александрова, Захарова 3, Богданова 4, Бурнева 4, Зоя Стефанова 6, Коцева 4, Вакрат 3, Ст. Димитрова 2, Николова, Дончева, Павлова, Д. Иванова, Зорн. Стефанова, Кръстева.