Print Shortlink

Загуба на етърки с 34:17 в Украйна

Хандбалистките на „Етър-64” загубиха с 34:17 (15:5) първия си мач от турнира за купата на EHF в Украйна от местния „Карпати” и това до голяма степен решава крайния изход на сблъсъка с тима от Ужгород. „Виолетовите” срещнаха безспорно силен тим, но голямата разлика в мача бе предопределена и от тенденциозни намеси на съдийската двойка от Латвия.

Срещата се игра в препълнената с над 800 зрители зала „Юност” в Ужгород в присъствието на губернатора на Закарпатска област и целият политически елит на града и бе предавана директно по телевизията. Мачът започна прекрасно за етърки, които зо 3-ата минута вече водеха с 0:2. Шир Вакрат откри резултата, а Бурнева от дузпа удвои и смълча трибуните. Удар на Маги Дончева пък можеше да донесе и трети чист гол. В следващите пет минути „Карпати” се върна в мача с два гола на Дария Кот – 2:2, а веднага след това Уванец направи 3:2. Отново Шир Вакрат изравни за 3:3 и мачът се затегна здраво.

Домакините в началото играха под голямо напрежение и стреляха крайно неточно. До 17-ата минута двата отбора си бяха вкарали едва по 3 гола. От този момент започна и намесата на реферите от бившата съветска република. С няколко решаващи техни обратни намеси при атаки на етърки не просто бяха предотвратени наши голове, а и в последвалите бързи контри само за две минути „Карпати” доведе резултата до 7:3. Отново Вакрат намали на 7:4, но последваха нови украински голове за 12:4.

В 25-ата минута бе и още една решаваща намеса на реферите. При атака на домакините тяхна състезателка се закачи в крака на Шир Вакрат и падна, а арбитърът показа директен червен картон на израелката и я изгони от мача. Отлично се включиха Станислава Димитрова и Анна Захарова, които вкараха важни голове. Захарова обаче също получи две измислени 2-минутни предупреждения. Проблемът на „Етър-64” обаче дойде и от неточната игра в атака, където бяха пропилени ред важни моменти, в които резултатът да бъде намален. Така почивката дойде при 15:5.

През втората част преднината на „Карпати” вече не растеше така драстично, но все пак в 35-ата минута достигна до 20:8. Нови грешки в атаките на етърки, а и нови намеси на реферите, отсъдили странни нарушения в атака на Даниела Коцева и Зоя Стефанова продължиха този развой на мача. В интерес на истината отлично пази вратарката Наталия Гайович, която спаси ред удари на гостите. В 50-ата минута стана 28:13, а пет минути преди края авансът бе също 15 гола, но до края набъбна на 17. В тази ситуация за „Етър-64” остава вариантът да спечели поне втория мач във Велико Търново срещу безспорно силния тим на „Карпати” в мач на честта, а и за да си заработи по-добър коефициент за следващите участия.

„Карпати” – „Етър-64” 34:17

„Карпати”: Гайович, Уманец, Шолковска, Тарасова, Кот, Петровска, Туркало (Балох, Лозинска, Шваб, Клич, Малюченко, Воронова, Шевелова).

„Етър-64”: Александрова, Дончева, Богданова 1, Бурнева 6, Зоя Стефанова 4, Коцева, Вакрат 3 (Николова, Захарова 1, Ст. Димитрова 2, Д. Иванова).