Print Shortlink

Атанас Атанасов: „Етър-64″ е готов за битките“

 

В понеделник хандбалистките на „Етър-64“ стартират в новия шампионат на страната. Те са домакини на „Шумен-98“, но поради наказание мачът ще се играе в Стражица от 17:30 ч. В края на седмицата пък на великотърновки предстои гостуване на „Карпати“ (Украйна) във втория кръг на турнира за купата на EHF. По този повод разговаряхме с президента на клуба Атанас Атанасов.

– Г-н Атанасов, каква е готовността на „Етър-64“ за новия сезон?

– Започваме винаги подготовка в началото на август, но т.г. стартирахме седмица по-рано, защото нямаше яснота дали ще стартираме в евротурнирите още в началото на септември. Късно разбрахме, че играем през октомври. Това направи подготовката дълга, но и много полезна. С привличането на израелката Шир Вакрат се наложи да търсим координираност в действията на тима, което изискваше повече време. Ръководството се постара да осигури контроли извън България, като направихме два мача в Ниш. За жалост пропадна второто турне в Румъния или Пирот и тренирахме с юношите на „Локо“ (ГО). Днес стартираме в първенството срещу „Шумен-98“, докато нашият съперник „Карпати“ е по-напред, вече изигра първия турнир в първенството, където спечели и шестте си мача. Говоря повече за този мач, защото в последните години той липсваше от нашия календар, а целите ни винаги са били високи. Турнирът на купата на EHF е добро предизвикателство за нас.

– Как стоят нещата около финансирането на клуба, ще бъде ли обезпечена спортно-състезателната година?

– На този етап с много усилия – да. Зад нас застават бизнесмените Григор Григоров, Петър Христов, Евгени Костадинов, Александър Нанков, както и общинската фирма „Царевград Търнов“ с по-малко участие, но логото им ще е върху екипите ни. Това са хората, които ни помагат. Анцузи ни подари проф. Михаил Харалампиев, а сакове – „Лайънс клуб“. Благодаря на хората, които ни помогнаха. С този ресурс и със средствата от БФХ и от общината, ще се справим. Надявам се да се преразгледа наредбата за преразпределение на средствата, защото там има едно равенство, което трябва да бъде премахнато. Който участва в професионалния спорт, трябва да си получава заслужено. Дано общинските съветници погледнат сериозно на въпроса, защото ние сме водещ клуб в града.

– Има ли задължения ръководството към състезателките?

– В последните две години – не. Имаше едни стари задължения, които вече са отписани. В последните години издължихме всичко за спечелените титла и купа. Само не можем да уредим засега на тима по едно хранене на ден, както е при други спортисти от града. Момичетата го заслужават за труда, който влагат, но разчетът засега не го позволява, но е въпрос на време. Дано намерим още три-четири спомоществователи, дори и с по-малки средства. Двайсетина фирми с по 100 лв. месечно ще ни решат проблемите.

– Изграден ли е съставът за новия сезон?

– Да, нова е само Шир Вакрат, тя се използва на трите изграждащи поста в зависимост от ситуацията. Включва се изключително добре. Мога да споделя голямото желание на по-младите момичета от нейната възраст, които вече искат да се доказват и се включват с голяма амбиция. Тази седмица ще покажем официално новата екипировка и ще презентираме отбора за новия сезон. Така че мога да обобщя, че „Етър-64“ е готов за първенството, а нашите цели винаги са били и си остават високи.